Iza HRK Grude je još jedna zlatna sezona

Odigranim završnicama državnih prvenstava za 2009. i 2005. godište zaključili smo natjecateljski dio sezone 2021/2022. Za HRK Grude ovo je bila još jedna od zlatnih sezona u kojima je naš klub pokazao da su Grude središte ženskog rukometa u Bosni i Hercegovini.

Kraj sezone je pravo vrijeme da se napravi i analizira sve što je urađeno da bi iz toga mogli izvući pouke i planirati što treba zadržati ,a što treba mijenjati.

Evo rekapitulacije rezultata u zvaničnim natjecanjima RS BiH, RS Herceg Bosne i EHF-a u sezoni 2021/2022:

Ekipa RS BiH KUP BiH Liga RS Herceg Bosne EHF
Seniorska 1.ekipa Prvakinje BiH Pobjednice KUP-a BiH   Eliminacija 2.kolo
Seniorska 2.ekipa     Prvakinje  
Juniorke(2003.g) 3.mjesto u BiH      
Kadetkinje(2005.g) 5.mjesto u BiH   Prvakinje  
Mlađe kadetkinje(2007.g.)     4.mjesto  
Djevojčice (2009.g) 4.mjesto u BiH   Prvakinje  
Dječaci (2009.g)     6.mjesto  

 

Poći ćemo redom:

Seniorska ekipa je sezonu u natjecanjima na razini BiH završila sa odigranih 24 utakmice, od čega je ostvareno 22 pobjede , jedan neodlučan rezultat i jedan poraz, a sve je to bilo u dva BiH natjecanja:

  1. Osvojen je sedmi naslov rukometnih prvakinja Bosne i Hercegovine. I ovaj put je to bilo uvjerljivo i dominantno. HRK Grude je odigrao 20 utakmica Premijer lige i ostvario 18 pobjeda te ubilježio po jedan neodlučan rezultat i jedan poraz. To znači da je osvojeno ukupno 37(od mogućih 40) bodova, što je 8 bodova više od prvog pratitelja, naših susjeda iz ŽRK Izviđač iz Ljubuškog kojem ujedno čestitamo na ostvarenom sjajnom rezultatu u ovoj sezoni. Naše cure su u navedenih 20 utakmica imale i uvjerljivo najbolju gol razliku postigavši najviše, 723 gola(u prosjeku 36,15 po utakmici) ,te primivši najmanje, 491 gol(u prosjeku 24,55 po utakmici) što znači da je prosječno svaki protivnik pobjeđivan sa 11,55 golova razlike.
  2. Osvojen je 4.naslov pobjednika KUP-a BiH. KUP je osvojen bez poraza i to eliminiranjem ekipe ŽRK Knežopoljka iz Dubice u četvrtzavršnici ovog natjecanja sa dvije pobjede ukupnim rezultatom 68:48. U utakmici poluzavršnice KUP-a pobijeđena je ekipe RK Hadžići rezultatom 34:25, a u finalnoj utakmici ekipa ŽRK Krivaja rezultatom 34:23!

Na razini RS Herceg Bosne naše su cure(2.ekipa) svim pobjedama osvojile naslov seniorskih prvakinja RS Herceg Bosne.

Na europskoj sceni ,nažalost , pandemija COVID -19 je napravila ogroman problem i praktički eliminirala naše cure iz EHF cupa. Naime, ždrijebom smo dobili protivnika po mjeri , a kojim smo mogli igrati i kojeg smo mogli i trebali eliminirati, ekipu Sokol Pisek iz Češke. Ekipa je u Pisek otputovala kompletna , raspoložena , zdrava, testirana pred polazak, ali je nažalost , nametnutim testiranjem u Piseku utvrđen jedan , a sljedeći dan još 6 pozitivnih osoba te smo uspjeli odigrati samo jednu utakmicu i to sa „negativnom“ postavom i jednom zamjenom. Poraz u toj utakmici je bio neizbježan, a za sutrašnji uzvrat nismo imali dovoljan broj negativnih igračica te smo morali “predati“ ovaj dvoboj i tako se oprostiti od EHF cupa .

Mlađe dobne skupine su ono čime smo posebno ponosni.

Ako znamo da su Grude mjesto sa manje od 5000 stanovnika u središtu i nešto više od 10.000 na području cijele općine, jasno je da je baza za bilo koji športski klub ,veoma mala. U našoj školi rukometa su isključivo djeca iz Gruda.

Usprkos svemu naša škola rukometa je igrala sva natjecanja na razini RS Herceg Bosne, a  zahvaljujući dobrom radu RS Herceg Bosne tih natjecanja zadnjih godina ima sve više i više.

Naša ekipa dječaka (2009.godište i mlađi ) je sudjelovala u Ligi RS Herceg Bosne i u konkurenciji 10 klubova zauzela, s obzirom na početnu fazu muškog rukometa u Grudama, odlično 6.mjesto.

 

Djevojčice (2009.godište i mlađe ) su u Ligi RS Herceg Bosne ostvarile sve pobjede te suvereno osigurale naslov prvakinja RS Herceg Bosne.

Na završnici državnog prvenstva BiH u ovoj kategoriji, koja održana u Dubici , sudjelovalo je 9 klubova iz cijele BiH i naše cure osvojile sjajno 4.mjesto.

Kadetkinje(2005.godište i mlađe) su u Ligi RS Herceg Bosne ostvarile sve pobjede te osvojile naslov kadetskih prvakinja RS Herceg Bosne.

Na završnici državnog prvenstva BiH u ovoj kategoriji koja je održana u Uskoplju/G.Vakufu , naša ekipa je osvojila 5.mjesto  u BiH, a moglo je i trebalo biti i bolje, ali nas ždrijeb nije baš mazio tako da smo bili u skupini sa kasnijim finalistima ove završnice.

Juniorke(2003. godište i mlađe) su  izravno (bez natjecanja na razini RS Herceg Bosne)osigurale nastup na završnici državnog prvenstva BiH u ovoj kategoriji koja je odigrana u Grudama i osvojile sjajno 3.mjesto uz nagradu najboljoj juniorki BiH ,našoj igračici Karli Lovrić te najbolju juniorsku strijelkinju BiH našu igračicu Josipu Zubac.

Mlađe kadetkinje (2007.godšite i mlađe) su u ligi RS Herceg Bosne 14 utakmica i zauzele 4.mjesto te nisu uspjele izboriti nastup na završnici državnog prvenstva za ovu kategoriju.

Uz sve ove natjecateljske aktivnosti, HRK Grude je u netom završenoj sezoni imao jako puno aktivnosti i utakmica izvan natjecateljskih okvira. Tako je održan 4.festival rukometa uz sudjelovanje, Hrvoja Horvata, Dragana Adžića, Lidije Bojić Ćaćić, Igora Vorija ….U okviru festivala održan rukometni kamp sa 50-ak djece, te trenerski seminar sa 40-ak trenera.

U ovom periodu su održana dva turnira u mini rukometu i jedan za sv. Katu i drugi je bio 11.memorijalni rukometni turnir „Žrtve Kupresa ’92“. Na ova dva turnira je sudjelovalo preko 500 djece iz BiH i Dalmacije. Održan je i 3.međunarodni memorijalni turnir Željko Mikulić & Zoran Tica .

Organizirane su održane edukativne radionice na temu borbe protiv ovisnosti u organizaciji našeg kluba u osnovnim školama u Drinovcima, Sovićima i Grudama te u srednjoj školi Grude.

Neizostavan je i humanitarni rad našeg kluba svake godine pa smo i u ovoj sezoni organizirali humanitarnu utakmicu protiv ŽRK Dugo selo 55 u Širokom Brijegu u dvorani Pecara ,gdje smo prikupili preko 10.000 KM za potrebe Udruge za osobe sa invaliditetom Županije Zapadnohercegovačke.

Na kraju, kad sve zbrojimo , možemo zaključiti da smo na kraju jedne sezone iz snova u kojoj smo ostvarili izvanredne športske rezultate, ali brojne aktivnosti u širem društvenom interesu.

Čestitamo i zahvaljujemo svim članicama i članovima kluba te svima onima koji su pomogli na bilo koji način rad našeg kluba u zlatnoj sezoni 2021/2022.

DO KRAJA ZAJEDNO!!!!

 

Comments

0