Rukometne prvakinje Bosne i Hercegovine, ekipa HŽRK “Grude” u utorak 05.09.2017. putuje u rumunjski grad Roman gdje će u petak i subotu odigrati utakmice 1.pretkola EHF cupa.

Iako smo na temelju realne procjene razine BiH ženskog rukometa, od EHF tražili da prvak BiH od ove sezone igra u Challange cupu radi velike razlike u kvaliteti, naš zahtjev je odbijen. Nažalost čelnici EHF nemaju baš puno obzira za klubove koji su kvalitetom ispod europske razine, među kojim je svakako i naš klub. Tako je i ove godine 14 najlošije rangiranih klubova u EHF cupu svrstano u jednu skupinu bez mogućnosti da igraju međusobno, a samim tim i bez realne prigode da ostvare neki dobar rezultat ili plasman u 2.pretkolo jer su njihovi protivnici daleko kvalitetniji klubovi. To je veoma demotivirajuće za manje kvalitetne klubove i  navodi na ideju da je ukoliko se želi proći bar jedna prepreka na europskoj sceni ,bolje biti drugi ili treći u domaćem prvenstvu i igrati Challange cup, nego biti prvak pa igrati neusporedivo teži EHF cup. I pored toga trostruke prvakinje BiH, ekipa HŽRK Grude nije odustala, nego i ove godine sudjeluje u ovom prestižnom europskom natjecanju.

Ove godine protivnik grudskim rukometašicama je ekipa CSM Roman iz istoimenog rumunjskog grada. To je klub sa bogatom tradicijom i sa ogromnim međunarodnim iskustvom. Pred početak ove sezone ekipa Romana se pojačala dovođenjem nekoliko kvalitetnih igračica. uglavnom reprezentativki svojih zemalja (Rumunjske, Slovenije, Portugala)koje će uz dosadašnje rukometašice iz Crne Gore, Ukrajine i Rumunjske ove godine sigurno biti jedan od kandidata za sami vrh rumunjskog prvenstva.Podatak da nijedna igračica Romana nije mlađa od 20 godina, a da je čak 14 od 16 igračica starosti preko 26 godina dovoljno govori o iskustvu ove ekipe.

Gruđanke u Roman putuju po još jedno internacionalno iskustvo, sa željom da  odigraju najbolje što mogu ,svjesne da igraju protiv protivnika koji je nedodirljiv u rezultatskom smislu za našu ekipu. Ipak je činjenica da bez sudjelovanja u europskim natjecanjima i bez jakih protivnika po cijenu veoma visokih poraza , ne možemo očekivati ni napredak naših klubova i rukometa. Osim toga sudjelovanje našeg kluba u EHF Cupu je i nagrada za djevojke koje su prošlu sezonu u domaćim natjecanjima odigrale najbolje moguće i sezonu završile bez poraza  u Premijer ligi i KUP-u BiH.

Ekipa na put kreće u utorak u 5.00 sati i putuje do rumunjskog Sebesa gdje će prenoćiti, da bi u Roman stigla u popodnevnim satima u srijedu 06.09.2017. U četvrtak će cure odraditi trening, a utakmice su na programu u petak i subotu sa početkom u 17.00 sati po lokalnom vremenu. Obje utakmice će suditi turski sudački par  Pinar Ünlü Hatipoglu i Mehtap Simsek,a delegat će biti Stepan Partemian iz  Grčke.

Na povratku iz Romana, u nedjelju 10.09.2017., ekipa HŽRK “Grude” će na poziv svojih dugogodišnjih prijatelja biti gost ŽRK Vukovar,a povratak u Grude je predviđen za ponedjeljak 11.09.2017.

Na ovo putovanje ne putuju nedovoljno oporavljene igračice Amanda Marić i Anita Azinović. Osim ostalih igračica prve ekipe, ovo će biti nagradno putovanje za članice  škole rukometa našeg kluba “Rukomet-od prvog koraka do prvaka” i to za mladu vratarku Luciju Andrijanić(2002.god.),zatim najefikasniju igračicu završnice državnog prvenstva mlađih kadetkinja, Anju Boban , najefikasniju igračicu, Miu Miloš (2004. godište) i najbolju vratarku Nikolinu Brnada(2003.godište) nedavno održanog međunarodnog turnira u Međugorju.

DO KRAJA ZAJEDNO!!!

Comments

0